Kuluttajan ja tuottajan intressit digitaalisten tekijänoikeuksien hallintateknologioilla suojattuun aineistoon - Maanselkä, Asmo (2007)
Tässä kirjallisuuteen perustuvassa tutkielmassa tutkitaan kuluttajan ja tuottajan intressejä digitaalisten tekijänoikeuksien hallintateknologioilla (engl. digital rights management, DRM) suojattuun aineistoon. Aihe rajautuu DRMteknologioiden ympärillä käytyyn tieteelliseen keskusteluun, tuottajan ja kuluttajan välisestä näkökulmasta. Tuottajan perimmäisenä intressinä on saada tuottoa tekijänoikeuksista. Tuottoa pyritään saamaan suojaamalla aineisto laittomalta käytöltä, kontrolloimalla kuluttajaa ja sitouttamalla kuluttaja sekä liiketoimintatietoa keräämällä. Kuluttajan intressejä ovat digitaalisen aineiston halpa hinta, käytettävyys, riippumattomuus tuottajasta sekä yksityisyyden säilyttäminen. Tutkielma osoittaa että tuottajan ja kuluttajan intressit ovat ristiriidassa neljällä tavalla. Tuottaja pyrkii kasvattamaan tuottoa, kuluttaja haluaa tuotteen halvalla hinnalla. Tuottaja haluaa kontrolloida kuluttajaa, kuluttaja haluaa käyttää aineistoa monipuolisesti. Kuluttaja haluaa säilyttää yksityisyytensä, tuottaja haluaisi tietoa kuluttajasta liiketoimintatarpeisiin. Lisäksi kuluttaja haluaa olla mahdollisimman riippumaton tuottajasta, tuottaja pyrkii pitkäaikaiseen asiakassuhteeseen. Tutkielmassa luodaan yleiskatsaus tuottajan ja kuluttajan intresseihin, joten se soveltuu tiiviiksi johdatukseksi aihepiiriin. Ohjaaja: Mikko Jäkälä Tarkastaja: Anne Honkaranta