Digitaalisen oppimateriaalin standardointi - Vauhkala, Sirpa (2005)
Digitaalinen oppimateriaalin tuottamiseen vaikuttavat mm. yleinen teknologinen kehitys, oppimateriaalia määrittävät standardit ja spesifikaatiot sekä oppimateriaalin tuottajan taitotieto. Tutkielma käsittelee digitaalisen oppimateriaalin standardointia. Päätavoitteena on eri standardien ja spesifikaatioiden esittely sekä standardoinnin nykytilan arvioiminen. Tutkielma perustuu pääasiallisesti digitaalisen oppimateriaalin standardointia käsitteleviin tieteellisiin artikkeleihin, pedagogista näkökulmaa ja digitaalisen oppimateriaalin tuottamista käsittelevään kirjallisuuteen. Standardointihankkeiden esittelyssä on käytetty pääasiassa hankkeiden kotisivuilla esitettyjä tietoja. Digitaalista oppimateriaalia tarkastellaan opettajan näkökulmasta. Aihealuetta on rajattu standardointihankkeiden osalta siten, että tutkielmassa esitellään globaalin, kansainvälisen ja kansallisen tason standardointia. Tutkielman tuloksena voidaan todeta, että digitaalisen oppimateriaalin standardointiin osallistuu useita eri tasolla toimivia hankkeita ja että standardointi on kohdistunut voimakkaimmin lähinnä oppisisältöjen metatietojen määrittämiseen.