Tietojärjestelmät osana pelastustoiminnan turvallisuutta - Laitinen, Paavo (2009)
Laitinen, Paavo Arvo Akseli Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma/ Paavo Laitinen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2009, 29 s. Kandidaatintutkielma Nykyyhteiskuntamme hyvinvointia varmistetaan useilla erilaisilla pelastusalan toiminnoille. Näistä varmasti näkyvin, ja usein hyvin vaarallinen osaalue on pelastustoiminta. Tässä kirjallisuuskatsaukseen perustuvassa kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan tietojärjestelmien merkitystä pelastustoiminnan turvallisuuden kannalta. Tutkielmassa keskitytään pelastustoiminnan alueista varsinkin erilaisiin etsintäja pelastustehtäviin, ja niiden vaatimiin turvallisuutta tukeviin järjestelmiin. Lisäksi tarkastellaan hieman minkälainen toimintaympäristö pelastustoiminnalla on Suomessa, sekä tutustutaan yleisesti pelastustoiminnan tietojärjestelmissä hyödynnettäviin teknologioihin. Tutkielmasta käy ilmi, että pelastustoiminnan pohjalla vaikuttaa useita erilaisia tietojärjestelmiä, jotka vaikuttavat toimintaan turvallisuutta tukien. Myös muuttuvan toimintaympäristön tuomat haasteet ovat vaikuttaneet suuresti uusien mallien ja teknologioiden kehittämiseen. Lisäksi viranomaisten siirtyminen yhä enemmän kohti tietojohtoista mallia on luonut vankan pohjan tietojärjestelmien hyödyntämiselle myös pelastustoiminnan kenttäolosuhteissa.