Rajaobjektit tietojärjestelmien suunnittelussa ja ylläpidossa sekä ihmisen toiminta rajaobjektien käsittelijänä - Oja, Veera (2006)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan rajaobjekteja tietojärjestelmien suunnittelu- ja ylläpitotyössä sekä ihmisen toimintaa rajaobjektien käsittelijänä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja se perustuu tieteellisiin artikkeleihin. Määritelmän mukaan rajaobjekti on esine tai asia, jonka avulla osapuolet pystyvät keskenään välittämään tietoa ja ymmärtämään toisiaan. Rajaobjektien tarve tietojärjestelmän suunnittelu- ja ylläpitotyössä on ilmeinen, koska työ on vahvasti ryhmätyötä ja rajaobjektien avulla erilaiset ryhmät pystyvät kommunikoimaan keskenään helpommin. Tässä tutkielmassa esitellään rajaobjekteihin liittyvinä teorioina Susan Leigh Starin ja James R. Griesemerin tekemä rajaobjektien luokittelu neljään kategoriaan sekä Paul R. Carlilen esittämä rajojen, rajanylitysten ja rajaobjektien luokittelu. Sen jälkeen tutkielmassa kartoitetaan tietojärjestelmien suunnittelussa ja ylläpidossa käytettäviä rajaobjekteja ja niistä ihmisen toiminnan avulla saatavaa hyötyä. Tämä tutkielma osoittaa, että rajaobjekteista on merkittävää hyötyä tietojärjestelmien suunnittelussa ja ylläpidossa ja että ihmisen toiminta rajaobjektien toimivuuden kannalta on erittäin tärkeää.