AJAX-ohjelmointitekniikka ja DOM-rajapinta WWW-sovelluksissa - Ojaniemi, Jukka (2006)
Sanoista Asynchronous JavaScript And XML tuleva termi AJAX on saanut viime vuosien aikana paljon huomiota. AJAX on ohjelmointitekniikka, jonka avulla liikenne WWW-selaimen ja WWW-palvelimen välillä tapahtuu asynkronisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että WWW-selaimen ja WWW-palvelimen välinen liikenne tapahtuu sivuston käyttäjän huomaamatta taustalla, samaan aikaan kuin käyttäjä selaa sivuja. Käyttäjälle ei tule sivuston uudelleenlatauksesta johtuvia katkoksia WWW-sovellusta käytettäessä, mikä tuo työpöytämäisemmän tunnun WWW-sovelluksiin. AJAXohjelmointitekniikka mahdollistaa monipuolisten WWW-sovellusten kehittämisen, mutta vaatii sovellusten kehittäjältä myös huomattavasti enemmän tarkkuutta, jotta kehitettävät WWW-sovellukset toimisivat eri WWW-selaimilla samalla tavalla. Tämän kandidaatin tutkielman tutkimusongelmana on miten AJAXohjelmointitekniikkaa ja DOM-rajapintaa voidaan käyttää hyväksi kehitettäessä interaktiivisempia WWW-sivuja. Tutkielmassa esitellään AJAXohjelmointitekniikan komponentit, käydään läpi AJAX:n käyttämää DOMrajapintaa HTML- ja XML-tiedostojen käsittelyssä, sekä esitellään yksinkertaisen AJAX-ohjelmointitekniikkaa käyttävän sovelluksen toimintamalli.