UBL elektronisen liiketoiminnan toteutustekniikkana - Muilu, Jussi (2006)
Tutkimuksessa tutkitaan pienyritysten välisen liiketoimintainformaation välittämistä. Tarkempana tarkastelukohteena on dokumenttipohjainen lähestymistapa ja sitä soveltava UBL-standardi. Pienyritysten vaatimukset elektronisen liiketoiminnan järjestelmille ovat hyvin erilaiset suuriin yrityksiin verrattuna. Myös niiden mahdollisuudet olla mukana kehittämässä omaan käyttöön soveltuvia ratkaisuja ovat merkittävästi heikommat. Hyväksi havaitut ratkaisut kuitenkin leviävät yritysverkostoissa kauppakumppanilta toiselle. UBL on avoin määrittely yleisesti liiketoiminnassa käytettävistä dokumenteista. Standardissa määriteltyjen dokumenttien avulla pystytään siirtämään yksinkertaisessa hankintaprosessissa tarvittava informaatio. Tutkimuksessa todetaan että UBL:ä käyttäen on mahdollista luoda pienyritysten liiketoimintainformaation siirron tarpeet huomioiva ratkaisu. Tekniikkana se ei kuitenkaan vastaa yritysten kokemiin käytännön haasteisiin.