Tietohallinnon johtamisen mittarit - tietohallinnon johtamisen Balanced Scorecard - Kuitunen, Mari (2007)
Tutkimuksen aiheena on selvittää tasapainotetun mittariston (Balanced Scorecad, BSC) käyttöä tietohallinnon toiminnan ja johtamisen mittaamisessa. Tarkoituksena on selvittää miten tasapainotettu mittaristo soveltuu tietohallintoon ja minkälaisia sovellutuksia aiheesta on tehty. Tutkimusmenetelmänä käytetään kirjallisuuteen ja aiheen aiempiin tutkimuksiin perehtymistä. Tietohallintostrategian tulisi polveutua liiketoimintastrategiasta. Tietohallinnon johtaminen (IT Governance) on ylimmän johdon eli hallituksen, toimitusjohtajan ja johtoryhmän tehtävä. Onnistuneen tietohallinnon johtamisen edellytys on että sitä johdetaan tiiviissä yhteistyössä liiketoiminnan kanssa. Tietohallinnon johtamista voidaan mitata erilaisin tavoin. Tässä tutkimuksessa keskitytään tasapainotetun mittariston mahdollisuuksiin. Tasapainotettu mittaristo on alun perin Kaplanin ja Nortonin kehittämä strategisen johtamisen menetelmä koko yrityksen johtamiseen. Tasapainotettua mittaristoa on sovellettu mittaamaan tietohallinnon toimintaa, yrityksen johdon eli hallituksen ja toimitusjohtajan toimintaa sekä tietohallinnon johtamista. Tutkijat ovat määritelleet tietohallinnon ja sen johtamisen mittaamiseen soveltuvat näkökulmat, kohteet ja mittarit, joiden avulla tietohallinnon tuomaa lisäarvoa voidaan tunnistaa ja mitata.