Sähköinen tunnistaminen verkkopalveluissa - Verkkonen, Joona (2006)
Käyttäjän tunnistaminen on tärkeä osa verkkopalveluita. Erilaiset verkkopalvelut asettavat eritasoisia vaatimuksia tunnistusmenetelmille. Nykyisin muun muassa lähes kaikissa verkkokaupoissa käytössä oleva perinteinen käyttäjätunnukseen ja vakiosalasanaan perustuva tunnistaminen ei nykyisellään kelpaisi muuhun kuin sellaiseen käyttöön, jossa käyttäjän oikea henkilöllisyys on toissijaista. Tässä tutkielmassa tarkastellaan tarpeita sähköiseen tunnistamiseen, erilaisia sähköisen tunnistamisen menetelmiä ja niiden soveltuvuutta erityyppisiin verkkopalveluihin. Tarkoitus on ensin tarjota lukijalle kokonaiskuva erilaisista sähköisiä verkkopalveluita koskevista tunnistusmenetelmistä. Tämän jälkeen tutkitaan minkälaisia tunnistusmenetelmiä erilaiset verkkopalvelut vaativat. Työ jakautuu kahteen osaan, joista ensimmäisessä selvitetään tunnistusmenetelmien ominaisuuksia, ongelmia ja näiden käytössä olevia sovelluksia ja toisessa verkkopalveluiden vaatimuksia. Tunnistusmenetelmistä esitellään käyttäjätunnukseen ja vakiosalasanaan sekä muuttuvaan salasanaan perustuvat menetelmät, PKI:hin pohjautuva tunnistaminen ja biometrinen tunnistaminen. Työn painopiste on erityyppisten verkkopalveluiden tunnistustarpeiden selvittämisessä.