Sähköinen tunnistaminen viranomaisasioinnissa - Hjelt, Jari (2006)
Suomessa on jo viime vuosikymmeneltä lähtien pyritty monin keinoin aikaansaamaan verkossa tarjolla olevia viranomaisten asiointipalveluja. Sähköinen asiointi nähdään keskeiseksi välineeksi palvelujen parantamisessa ja hallinnon tehostamisessa. Käyttäjän luotettava tunnistaminen on keskeinen edellytys verkossa tapahtuvalle viranomaisasioinnille. Tässä tutkielmassa tarkastellaan tunnistamisen menetelmiä yleisesti, ja esitellään yleisimmin käytetyt menetelmät sekä salakirjoituksen hyödyntäminen tunnistamisessa. Tämän jälkeen esitellään salakirjoitukseen perustuva julkisen avaimen menetelmä ja sen hyödyntämiseksi tarvittava julkisen avaimen järjestelmä (PKI). Viranomaisasioinnin kannalta tärkeänä julkisen avaimen järjestelmän toteutuksena esitellään kansallinen, valtion ylläpitämä varmennejärjestelmä sekä kyseiseen järjestelmään kuuluvat sirullinen henkilökortti ja kansalaisvarmenne. Lisäksi kuvataan viranomaisten verkkopalvelujen nykytilaa PKItunnistuksen rinnalle käyttöönotettua TUPAS-tunnistamismenettely. Tutkielman tavoitteena on perustella tunnistamisen keskeinen merkitys sähköisessä viranomaisasioinnissa, esitellä teoreettisesti sähköisen tunnistamisen menetelmiä ja erityisesti julkisen avaimen menetelmä, kuvata Suomessa toteutettu julkisen avaimen järjestelmä sekä tuoda esiin järjestelmän käyttöön levittämiseen liittyneitä vaikeuksia.