Apuvälineitä strategiseen IT-alan päätöksentekoon - Hämäläinen, Miia-Riikka (2007)
Tässä tutkielmassa tarkoituksena on kartoittaa kirjallisuuden pohjalta erilaisia strategisen IT-hallinnon käyttöön soveltuvia päätöksenteon apuvälineitä. Tutkielmassa käsitellään päätöksentekomalleja ja niitä tukevia ohjelmistoja sekä lyhyesti päätöksenteon tukijärjestelmiä ja DEA-analyysia. Tavoitteena on löytää strategista IT-hallintoa tukevia menetelmiä, jotka auttavat rationalisoimaan ja rakenteellistamaan usein intuitioon perustuvaa, tehotonta päätöksentekoa. Tutkielman tiedot perustuvat kirjallisuuteen ja ohjelmistojen osalta myös ohjelmistotuottajan verkkosivuihin. Tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että vaikka päätöksenteolle on useita erilaisia apuvälineitä ja menetelmiä, yhtään niistä ei ole suunniteltu puhtaasti IT-alan tarpeisiin. Tutkimusta apuvälineistä IT-alan päätöksenteossa on hyvin vähän, vaikka informaatioteknologian merkitys yrityksille ja liikeelämälle on tunnistettu jo kauan aikaa sitten, ja jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä onnistunut ja nopea päätöksenteko on avaintekijä yrityksen menestyksessä. Tätä päätöksentekoprosessia tulisi tutkia tarkemmin, ja pyrkiä kehittämään sitä tukevia apuvälineitä, joilla johtajien arki helpottuu ja päätösprosessista tulee luotettavampi ja läpinäkyvämpi.