Järjestelmäkehitysmetodologioiden käytön edut ja ongelmat - Anttila, Tero (2005)
Tässä tutkimuksessa pyritään luokittelemaan ja kuvailemaan merkittävimpiä järjestelmäkehitysmetodologioiden käytön etuja, ja käytöstä mahdollisesti aiheutuvia ongelmia. Samalla selvitetään metodologioiden käytön aktiivisuus ja käytön mahdolliset erityispiirteet organisaatioissa. Metodologioiden käytön ohjeita ei tässä työssä laadita. Metodologia, eli menetelmä tarkoittaa johdonmukaista tapaa käyttää tietojärjestelmiä. Sen sisältää yleensä joukon vaiheistuksia, ohjeita ja tekniikoita, jotka avustavat järjestelmäkehittäjää metodologian käytössä. Käytettävissä olevia metodologioita on jo tuhansia, mutta siitä huolimatta ne eivät ole ratkaisseet järjestelmäkehityksessä ilmeneviä ongelmia. Siksi on hyvä tietää, mitä hyötyä metodologioiden käytöstä voi olla, ja mitä ongelmia niiden käytöstä saattaa seurata. Tutkimus on luonteeltaan deskriptiivinen kirjallisuuskatsaus, joka pyrkii luokittelemaan olemassa olevaan tutkimustietoa havainnollisella tavalla. Tutkimustulosten perusteella metodologiat edistävät projektin suunnittelua ja hallintaa, vähentävät resurssien tarvetta ja edistävät lopputuotteen laatua. Ne tarjoavat käyttäjilleen myös merkittävää poliittista tukea. Metodologioiden keskeisimmiksi ongelmiksi nousevat metodologioiden monimutkaisuus, niiden dokumentaation puutteellisuus, epärealistinen maailmankuva ja puutteellinen kattavuus. Myös metodologioita käyttävien organisaatioiden alhainen kypsyystaso vaikeuttaa metodologioiden hyödyntämistä.