Ajax-ohjelmointi www-sovelluksissa - Suhonen, Juha (2006)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan Ajax-ohjelmointitekniikkaa. Tutkielmassa esitellään ne teknologiat joista Ajax koostuu ja verrataan Ajax-sovelluksen ja perinteisen www-sovelluksen ominaisuuksia toisiinsa. Tutkimus esittelee myös Ajax:in etuja ja haittoja, sekä joitakin tunnetuja Ajax:ia hyödyntäviä wwwsovelluksia. Ajax on uusi ohjelmointitekniikka, jonka avulla www-sivuille voidaan toteuttaa uudenlaisia interaktiivisia ominaisuuksia, sekä tehdä sovelluksista entistä nopeampia. Uudenlaiset toiminnallisuudet mahdollistaa Ajax:in ominaisuus viestiä palvelimen kanssa sovelluksen taka-alalla käyttäjän sitä huomaamatta. Tämä tekniikka avaa paljon uusia mahdollisuuksia tuoden mukanaan kuitenkin myös ongelmia. Tutkielman pääasiallisena tuloksena on Ajax-tekniikan toimintaperiaatteisiin, etuihin ja ongelmiin, sekä käyttökohteisiin tutustuminen. Mahdollisuuksistaan huolimatta Ajax:iin liittyy vielä paljon epävarmuutta ja ongelmia. Wwwsovelluksen rakentamista täysin Ajax:iin nojaten kannattaakin vielä harkita. Suurin syy näihin ongelmiin on, että kaikki Ajax:in koostavat teknologiat eivät ole vielä W3C-organisaation suosituksia tai ISO-standardoituja.