Web-palveluiden (Web Services) haasteet B2B-integraatiossa - Metso, Henri (2006)
Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma Tässä tutkielmassa tarkastellaan Web-palveluiden käyttöä B2B-integraatiossa, siihen liittyvien haasteiden näkökulmasta. Web-palvelut ovat lupaava teknologia, mutta niiden yleistymiselle on olemassa monia esteitä. Tutkielman tavoitteena on selvittää mitä haasteita Web-palveluiden käyttöön liittyy B2Bintegraatiossa, kartoittaa mitä ratkaisuja haasteisiin on olemassa, ja näiden pohjalta arvioida Web-palveluiden nykytilaa ja jatkonäkymiä. Tutkielman aihealueeseen on perehdytty yksinomaan kirjallisuuden pohjalta. Tutkimuksessa on selvitetty Web-palveluiden käyttöön liittyviä haasteita, sekä kartoitettu niihin esitettyjä ratkaisuja B2B-integraatiossa. Selvityksen pohjalta on arvioitu Web-palveluiden nykytilaa, sekä arvioitu tulevaisuuden näkymiä. Tutkimuksessa tuli ilmi, että Web-palveluiden käytön haasteet B2Bintegraatiossa ovat turvallisuus, luotettavuus, suorituskyky, liiketoimintaprosessit, transaktiot, sopimukset, laatu, muutokset, tarkkailu ja vanhat järjestelmät. Haasteiden ratkaisujen suhteen tutkimuksen keskeinen tulos on, että vaikka Web-palveluiden käytössä on suuriakin haasteita, niin ydinhaasteet voidaan periaatteessa ratkaista jo tavalla tai toisella. Kasvava kilpailevien standardien määrä kuitenkin uhkaa Web-palveluiden suotavaa kehitystä jatkossa, ja kehitystyössä tulisikin keskittyä juuri standardien yhtenäistämiseen kilpailun sijaan, jotta Web-palvelut säilyttäisivät alustariippumattomuutensa, ja pysyisivät yhtenäisenä ja helposti sovellettavana kokonaisuutena.