Yritysontologioiden graafinen esittäminen - Pitkänen, Anssi Sameli (2006)
Yritysontologioiden graafinen esittäminen Yrityksen sisäiset ja yritysten väliset tietojärjestelmät poikkeavat usein toisistaan mm. terminologian ja kohdealueesta vallitsevien näkemysten suhteen, jolloin niitä on hankalaa sovittaa yhteen. Yritysontologioiden avulla liiketoiminnalle merkittävää tietoa voidaan käsitteellistää yksitulkintaisesti, mikä tarjoaa luontaisen perustan järjestelmien yhteensovittamiselle jo niiden kehittämisen aikana. Kirjallisuudessa on esitetty useita yritysontologioita, mutta niiden vertaileminen keskenään on vaikeaa, sillä myös niiden esitystavat eroavat toisistaan. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella graafisen esitystavan soveltuvuutta yritysontologioiden esittämiseen. Tätä varten tutkielmaan on mallinnettu kaksi yritysontologiaa, Enterprise Ontology ja Toronto Virtual Enterprise, UML-kielellä ja sen perusteella esitetty kokemuksia mallintamisesta ja päätelmiä yritysontologioiden vertailtavuudesta. Tutkielma osoittaa, että osittain formaaleja yritysontologioita voidaan esittää yhteneväisellä graafisella esitystavalla siten, että tämän esitystavan avulla on mahdollista tehdä vertailuja ontologioiden välillä. Tällaiset ontologiat eivät ota kantaa kaikkiin yksityiskohtiin, mutta ne tarjoavat kuitenkin ontologian rakenteesta selkeämmän kokonaiskuvan ja edistävät viestintää järjestelmän kehittäjien kesken.