RDF-tietomalli - Riipinen, Timo (2005)
Tutkielma käsittelee metatietoa yleisesti sekä RDF-tietomallin (Resource Description Framework) soveltuvuutta liiketoimintaprosessien kuvaamiseen. Liiketoimintaprosesseilla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa organisaatiorakenteessa tietyssä järjestyksessä suoritettavia tehtäviä joiden avulla on tarkoitus saavuttaa ennalta määrättyjä tavoitteita. Liiketoimintaprosessien kuvaamista hyödynnetään mm. suurten ohjelmistotalojen tallennusratkaisuissa joissa liiketoimintaprosessien kuvaamisen avulla pyritään saamaan tiedon tallennus tehokkaammaksi liittämällä dokumenttiin tietoa sen asiayhteydestä. Tällä tavalla dokumenttien tarpeellisuuden analysointilogiikka voi perustua tiedon viimeisen käyttöpäivän sijasta dokumenttiin liittyvään liiketoimintaprosessiin. Tutkielma on käsitteellis-teoreettinen tutkielma jossa esitellään RDF-malli ja siihen liittyvä RDF Schema kieli. Arviointiosuudessa pohditaan RDF:n ilmaisuvoimaa ja mahdollisuuksia kuvata liiketoimintaprosessin metatietoa. Tutkielman alussa esitellään metamalliarkkitehtuuri jonka avulla RDFtietomalli on helpommin ymmärrettävissä. Tutkielman tuloksena saatiin RDF-mallin arviointi sekä selville, että RDF:n avulla pystytään esittämään muunkin sovellusalueen kuin semanttisen webin metatietoa.