UML-kaavioiden käyttö ketterissä menetelmissä: esimerkkeinä XP ja FDD - Kinnunen, Matti (2005)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan mallintamista UML-kaavioiden avulla ketterissä menetelmissä. Tavoitteena on selvittää, mitä UML:n kaaviotyyppejä ketterissä menetelmissä käytetään ja miksi. Lisäksi tarkoituksena on tarkastella mallintamiseen liittyviä näkemyseroja menetelmien välillä. Tarkasteltavina menetelminä ovat XP ja FDD. Tutkielmassa tuodaan esille myös menetelmille tyypillisiä UML:n ulkopuolisia mallinnustekniikoita. Tutkimuksessa on perehdytty kirjallisuuden avulla siihen, miten eri lähteet, erityisesti menetelmien kehittäjät suhtautuvat mallintamiseen. Tutkimuksen tuloksena esitetään taulukot menetelmien sisältämistä mallintamistekniikoista. Niiden perusteella voidaan todeta, että menetelmissä suositaan UML-kaavioista luokka- ja sekvenssikaavioiden käyttöä sekä menetelmillä on lisäksi omat mallintamistekniikat. Eroavuudet mallintamisessa menetelmiä vertailtaessa johtunevat menetelmille ominaisista arvoista, periaatteista käytänteistä. Lisäksi näkemyseroja on havaittavissa menetelmien avainhenkilöiden välillä.