RUP:n soveltuvuus ketterien menetelmien mukaisen kehitysprosessin mallintamiseen - Miettunen, Arto (2005)
Ohjelmiston suunnittelu ja toteuttaminen on järkevää suorittaa hyväksi havaittuja käytäntöjä noudattaen. Metodologiat ja niiden pohjalta laaditut menetelmät ohjeistavat ohjelmiston kehitysprosessin jakamisessa hallittaviin osiin, joita kutsutaan vaiheiksi. Vaihekohtaisesti menetelmissä korostetaan tiettyjä käytäntöjä, joita soveltaen ohjelmiston määrittelyn ja rakentamisen tulisi onnistua. Tässä tutkielmassa perehdytään erityisesti ketteriin menetelmiin ja niiden yhteydessä sovellettuihin kehitysprosessin mallinnustapoihin. Lisäksi tutustutaan RUP:iin, joka on vaihtoehto ketterille menetelmille. RUP korostaa enemmän mm. prosessin suunnittelua ja dokumentointia. Tutkielmassa kartoitetaan kannattaisiko RUP:n mukaisia, kehitysprosessin mallinnukseen liittyviä käytäntöjä, soveltaa myös ketterien menetelmien yhteyteen. Tutkimus on laadittu mainittuihin menetelmiin liittyvään kirjallisuuteen, aikaisempiin tutkielmiin, vierailuluentoon, sekä yksittäisiin artikkeleihin perehtymällä. Lähdemateriaali sisältää myös muiden suorittamia käytännön tutkimuksia ketterien menetelmien ja RUP:n alueelta. Tutkielma kokoaa ja arvioi ketterien menetelmien soveltamia kehitysprosessin mallinnustapoja. Lisäksi se arvioi mallinnusta ja sen lisäämistä RUP:n pohjalta, sekä listaa tärkeimmät mallinnuskohteet. Tutkielma on laadittu menetelmiin ja niiden mallinnuskäytäntöihin ensimmäistä kertaa tutustuvan näkökulmasta.