Kuluttajansuoja etämyynnissä - Kehitys Euroopan Unionin sisämarkkina-alueella - Koistinen, Toni (2006)
Tämän tutkielman lähtökohtana on kartoittaa kuluttajansuojaa etämyyntitilanteessa ja tarkastella sen toteutumista Euroopan unionin sisämarkkina-alueella. Tarkasteltavana osaalueena on ollut myös selvittää kuluttajansuojaa koskevien direktiivien merkitystä eliiketoiminnan kannalta. Kuluttajansuoja on tärkeä EU:n yhteisen sisämarkkina-alueen kehittymisen kannalta. Kuluttajansuojan määrittää vallitseva kansallinen lainsäädäntö. Kuluttajasuojaa käsittelevien EU-direktiivien tarkoituksena lainsäädännön yhdenmukaistaminen jäsenmaissa ja siten yhtäläistää kuluttajan oikeuksia ja suojaa unionissa. Lainsäädännöllä on huomattu olevan keskeinen vaikutus markkinoiden kehittymiseen ja eliiketoiminnan käyttöönottoon yrityksissä. Kuluttajansuojan yhdenmukaistamisessa on onnistuttu vain vaillinaisesti ja jäsenmaiden kansalliset säädökset poikkeavat direktiivitulkinnoiltaan toisistaan. Kuluttajan ja elinkeinoharjoittajan toiminnan helpottamiseksi olisi ensisijaisen tärkeää saavuttaa komission tavoitteiden mukainen yhdenmukainen kuluttajansuoja. Tutkimusmenetelmä on kirjallisuuskatsaus kuluttajansuojatutkimukseen sekä EU -kuluttajansuojalainsäädäntöön.