Mobiilit maksumenetelmät ja niiden käyttöönotto kuluttajien keskuudessa - Lähteenmäki, Martti (2007)
Mobiilit maksutavat ovat keskeisessä asemassa mobiilissa liiketoiminnassa, sillä kaupankäyntiä varten tarvitaan tapa maksaa. Niiden käyttöönoton kannalta keskeisessä asemassa puolestaan ovat kuluttajat. Tässä tutkielmassa selvitetään miten mobiilien maksutapojen ominaisuudet vaikuttavat niiden käyttöönottoon kuluttajien näkökulmasta. Ominaisuuksia tutkitaan tarkastelemalla kirjallisuuden esittämiä maksutapojen ominaisuuksia, joilla on vaikutusta niiden käyttöönottoon. Tutkimusmenetelmänä toimii siis kirjallisuuskatsaus. Esitettyjä ominaisuuksia sovelletaan lopuksi käytäntöön Helsingin paikallisliikenteen mobiilimaksujärjestelmän tapauksessa. Tutkimuksen keskeisenä tuloksena on, että kuluttajat vertaavat uusia maksutapoja niihin, joita he sillä hetkellä käyttävät ja näin ollen mobiilien maksutapojen tulisi tarjota jotain uutta tai jotain paremmin, jotta ne tulisivat käyttöönotetuiksi. Mobiilien maksutapojen tapauksessa tämä tarkoittaa esimerkiksi kuluttajalle hyödyllisempää helpompaa, luotettavampaa tai halvempaa tapaa maksaa.