Mobiilimaksaminen - yleistymisen ja markkinoiden haasteet ja mahdollisuudet - Kallio, Jenni (2006)
Tämän tutkielman tarkoituksena on kirjallisuuskatsauksen avulla selvittää mobiilimaksamisen yleistymiseen ja markkinoiden kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkielmassa määritellään myös mobiilimaksamisen käsite ja jaotellaan mobiilimaksut koon ja etäisyyden perusteella. Mobiilimaksamisella tarkoitetaan maksamista, joka tapahtuu langattomasti mobiililaitteen avulla. Mobiilimaksamisesta on odotettu tulevan merkittävä ja yleinen mobiilipalvelu, mutta positiivisista ennusteista huolimatta se ei ole yleistynyt nopeasti. Tutkielmassa havainnollistetaan mobiilimaksamisen markkinoita nimeämällä markkinoiden toimijoita. Keskeisimmät markkinoiden toimijat ovat tarjontaa luovat palveluntarjoajat, kuten raha- ja luottolaitokset, operaattorit ja mobiilimaksuihin erikoistuneet yritykset. Kuluttajat ja kauppiaat ovat merkittäviä markkinoiden toimijoita kysynnän näkökulmasta. Toimijoiden lisäksi markkinoihin vaikuttaa myös ympäristötekijät. Tutkielman tuloksena esitellään haasteita, jotka täytyy ratkaista, jotta mobiilimaksaminen ja sen markkinat voivat kehittyä, ja mahdollisuuksia, jotka tukevat mobiilimaksamisen kehitystä. Keskeisimpiä haasteita ovat mobiilimaksamisesta aiheutuvat kustannukset, monimutkaisuus sekä käyttäjien kokema turvallisuuden puute. Toisaalta haasteena on myös mobiilimaksumarkkinoiden kehittymättömyys. Mobiilimaksamisen mahdollisuuksia ovat esimerkiksi ajasta ja paikasta riippumattomuus sekä tuotteiden saatavuuden parantuminen. Mobiilimaksumahdollisuutta puoltaa myös se, että matkapuhelinta pidetään usein mukana, joten se on helposti saatavilla maksutilanteessa.