Testaustyön mittaaminen - Koivisto, Anna-Maria (2005)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan mittaamisen ongelmallisuutta yleisesti ja erityisesti testausprosessin suorituksessa. Päätavoitteena on löytää käyttökelpoiset mittarit testaustyön mittaamiseen useiden kirjallisuudessa esitettyjen vaihtoehtojen joukosta. Käytettävien mittareiden valinta on tärkeä prosessi, koska mittareiden tehokkuus on merkityksellinen, ei niiden määrä. Huonot mittarit lisäävät kustannuksia projektiin. Hyvät mittarit ovat hyödyllisiä ohjelmistojen kehityksessä ja projektin hallinnassa, mutta ne eivät kuitenkaan automaattisesti johda testauksen ja laadun parantamiseen. Testauksen mittaaminen on vaikeaa, koska ohjelmat ovat monimutkaisia ja subjektiivisten ominaisuuksien mittaaminen ei ole helppoa. Testauksen osuus projektin työmäärästä on nykyään niin merkittävä, että sitä ja sen mittaamista ei voi jättää huomiotta. Mittaamalla oikeita asioita testausprosessin suorituksessa saadaan testausta ja sen myötä myös muuta systeemityötä tehostettua. Tutkimuksessa löydetään testausprosessin hyödyllisiksi mittareiksi testauksen tehokkuuden osalta Kaikki löytyneet viat vakavuuden mukaan luokiteltuna, testauksen edistymisen osalta S-käyrä ja testauksen laajuuden osalta Sopimuspohjainen kattavuus eli suhde suoritettujen ja suunniteltujen testien välillä. Henkilöresurssien hyvyyden mittaamiseen ei sen sijaan löydy suoraa mittaria, vaan resurssien hyvyyttä mitattaessa on mitattava monia eri asioita yhdessä.