PDM-järjestelmän käytön mahdollistamat hyödyt projektiliiketoiminnan näkökulma - Kortteinen, Vesa (2005)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan tuotetiedonhallintajärjestelmän (PDM-järjestelmän) käytön mahdollistamia hyötyjä organisaatiolle sekä edellytyksiä hyötyjen saavuttamiseksi. Tutkielmassa selvitetään lyhyesti, mitä tuotetiedonhallinta on, ja millaisia ominaisuuksia ja toimintoja PDM-järjestelmä sisältää. Tutkielmassa on jatkuvasti läsnä projektiliiketoiminnan näkökulma tarkoittaen toimintaa, jossa jokainen tuote tehdään asiakkaalle mittatilaustyönä sen asettamien spesifikaatioiden perusteella. Tutkielma perustuu kirjalliseen lähdeaineistoon, pääasiassa tieteellisiin artikkeleihin. Kilpailu pakottaa yrityksiä kehittämään toimintaansa eri tavoin. Yritykset muodostavat verkostoja lähestyen samalla globaalia toimintaa, minkä vuoksi toimitusketju muuttuu vaikeasti hallittavaksi. Samalla teollisuusyritykset ovat hukkumassa vuosikymmenien aikana kertyneeseen, tuotetietoa sisältävään datamassaan. Yritysten toiminnan kasvava asiakaslähtöisyys yhdessä edellä mainittujen seikkojen kanssa tekee yrityksestä monimutkaisen ympäristön, jonka hallinta tehokkaan tuotetiedonhallinnan avulla on hieman helpompaa. Tutkimuksen keskeisenä johtopäätöksenä on, että PDM-järjestelmän käytön avulla voidaan saavuttaa merkittäviä, yrityksen taloudelliseen tilanteeseen, vaikuttavia hyötyjä. Hyötyjen saavuttaminen kuitenkin vaatii, että lukuisat edellytykset ovat kunnossa.