Avoin kirja yritysverkostossa - Mäkinen, Petri (2005)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan avoimen kirjan laskentaa yritysverkostossa. Tutkielman tutkimusongelman määrittelee lyhyesti kysymys: Mitä on avoimen kirjan -laskenta yritysverkostossa? Yritysten välinen yhteistyö on lisääntynyt. Kilpailu on osittain siirtynyt yritysten välisestä kilpailusta verkostojen väliseksi kilpailuksi. Yritysverkostojen kehittymisen myötä yritysjohtajille on tullut uusia haasteita johtamisen osalta. Laskentatoimen tuottama informaatio on avainasemassa verkoston johtamisessa. Avoimen kirjan laskenta on nähty keinona parantaa tuotantoketjujen kustannustehokkuutta ja rakentaa luottamusta yhteistyökumppaneiden kesken. Sen on sanottu olevan yksi tärkeimmistä tekijöistä yritysverkostojen välisessä kilpailussa tulevaisuudessa. Kustannuslaskenta yritysverkostossa on avointa luotettavan kustannusinformaation välittämistä koko yritysverkoston sisällä, siten että informaation avulla voidaan johtaa ja ohjata koko verkostoa. Avoimen kirjan - laskennassa yritys avaa kustannusrakenteen toiselle yritykselle, osoittaakseen sitoutumista, vahvistaakseen kilpailuasemaansa, oppiakseen toiselta yritykseltä ja saavuttaakseen kustannussäästöjä.