Piiskaniskuvaikutus toimitusketjuissa ja sen hallinta tietojärjestelmien avulla - Jokela, Pekka (2005)
Piiskaniskuvaikutusta on tutkittu jo yli 40 vuotta. Se on kuitenkin edelleen monien yritysten ja organisaatioiden toimitusketjuja vaivaava ongelma, jonka myötä niiden liiketoiminta kärsii. Riippumatta siitä millä toimialalla yritys toimii, menettää se toimitusketjuissa esiintyvän piiskaniskuvaikutuksen myötä sen liiketoiminnalle elintärkeää tulorahoitusta. Haittaa piiskaniskuvaikutuksesta ilmenee niin yrityksen asiakaspalvelulle kuin logistisille järjestelmillekin ja yhteistyökumppaneille. Aiheesta on tehty tutkimusta suuressa määrin, mutta suomenkielinen tutkimus on jäänyt puuttumaan tai se on ollut huonosti saatavilla. Tämän tutkielman tarkoituksena on paikata hieman tätä aukkoa, mutta toimia myös yleisenä motivaation lähteenä kirjoittajalle ilmiön tutkimiselle. Tutkimusmenetelmä on kirjallisuuteen perustuva kartoittava tutkimus. Tutkimusongelmana on piiskaniskuvaikutus ja sen vaimentamiseen käytettävät menetelmät. Lisäksi tutkitaan pienimuotoisesti piiskaniskun vaimentamiseen käytettäviä tietojärjestelmiä.