Kulutukseen perustuvat verkkoyhteisöt - Saarela, Kari; Katainen, Janne (2005)
Tässä tutkielmassa käsitellään postmoderneja kulutukseen perustuvia verkkoyhteisöjä. Tarkoituksena on tarkastella verkkoyhteisön käsitettä ja niiden erityispiirteitä. Tutkimusongelmina on selvittää mihin verkkoyhteisöjen suosio postmodernissa yhteiskunnassa perustuu, millaisia perustyyppejä postmoderneista verkkoyhteisöistä on tunnistettavissa ja miten kaupallisten verkkoyhteisöjen jäsenet ovat luokiteltavissa. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka toimii lyhyenä opastuksena verkkoyhteisöihin. Tutkimuksen tuloksena on, että yhteisöjen uusi suosio johtuu aikaisemmasta individualismin tavoittelusta. Verkkoyhteisöjen luokittelua tutkiessa huomattiin, että verkkoyhteisöt ovat parhaiten luokiteltavissa yhteisöjen tavoitteen ja niiden vaatiman transaktiotyypin perusteella. Jäsenten toimivin luokittelu mittaa jäsenten suhdetta kulutukseen sekä muiden jäsenten kanssa syntyneiden sosiaalisten suhteiden intensiteettiä. Verkkoyhteisölle on tyypillistä jatkuva muutos, jolloin tiettynä ajanhetkenä tietyn yhteisön tai sen jäsenien luokittelu on relevantti vain tällä ajan hetkellä.