Katsaus WEB-palveluiden analysointimalleihin - Hämäläinen, Henri (2005)
Web-palveluiden tarjonta kasvaa koko ajan. Web-palveluita rakennetaan korvaamaan erilaisia palveluita, sekä niiden avulla luodaan täysin uusia palvelumuotoja. Web-palveluilla oletetaan saatavan hyötyjä kustannusten ja resurssien vähentymisillä. Todellisia tutkimuksia asiasta on kuitenkin vähän. Tässä katsauksessa esitellään viisi web-palveluiden analysointiin sopivaa analysointimallia. Kahdessa mallissa arvioidaan prosessien kautta palvelusta saatavia hyötyjä. Yhdessä mallissa pyritään löytämään palvelun korvaamia kustannuksia, toisessa arvioimaan palvelun kustannuksia ja suoriutumista sille osoitetuista tehtävistä ja kolmannessa pyritään kokonaisvaltaiseen palvelun analysointiin. Tässä tutkimuksessa esiteltävillä analysointimalleilla saadaan web-palveluiden hyötyjä analysoitua, mutta kokonaisvaltaiseen analyysiin yksikään näistä ei pysty. Web-palveluiden analysointimalleja tarvitaan vielä lisää.