Vitruvius De Architectura liber V : julkisiin rakennuksiin liittyvä erikoisterminologia - Hantula, Satu (1998)
Arkkitehti Vitruvius kirjoitti n. 25-27 eKr. kymmenen kirjaa sisältävän arkkitehtuurin käsikirjan. De Architectura -teoksen viides kirja sisältää julkisten rakennusten arkkitehtuuria. Julkisiin rakennuksiin kuuluu forum, basilika, teatteri, kolonnadit, kylpylä, palestra ja satama-alue. Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää näihin rakennuksiin liittyvä arkkitehtuuriterminologia sellaisena kuin se Vitruviuksella esiintyy. Terminologia sisältää myös muita kuin puhtaasti arkkitehtuurisia termejä, jotka valitsin niiden• harvinaisuuden tai erilaisen merkityksen vuoksi. Työssäni nojauduin kuvitettuihin arkkitehtuurisanakirjoihin, koska arkkitehtuuriset termit aukeavat lukijalle juuri kuvien ja käännösten avulla. Terminologiaa olen tarkastellut Vitruviuksen ehdoilla, mikä tarkoittaa sitä, että termit ja sitaatit on poimittu viidennestä kirjasta esiintymisjärjestyksessä Vitruviuksen teos, joka on lajissaan ainoa, toimi antiikin rakennustaiteen välittäjänä. Varsinkin renessanssin ajan arkkitehdit omaksuivat De Architectura -teoksen, joka on merkittävä juuri ainutlaatuisuutensa vuoksi. Vitruvius loi antiikin arkkitehtuurille ja varsinkin pylväsjärjestelmille sekä säännöt että käsitteistön, jota käytetään yleisesti vielä nykyäänkin.