Livia Drusilla : totuus kertomusten takana - Alanko, Marjo-Riitta (1999)
Livia Drusilla oli keisari Augustuksen vaimo, ja keisari Tiberiuksen äiti. Hän eli 58 eKr. -29 jKr. ja kuului aikansa tärkeimpien vaikuttajien joukkoon. Hän otti osaa perhepolitiikan lisäksi myös julkiseen elämään ja oli osaltaan vaikuttamassa Augustuksen tulevaan seuraajaan. Livian poika Tiberius valittiinkin hallitsijaksi, sillä aikaisemmat ehdokkaat kuolivat kaikki nuorina. Mm. Tacitus, Suetonius, Cassius Dio ja Velleius Paterculus ovat kirjoittaneet tuon ajan tapahtumista ja Livian osallisuudesta niihin. Kirjailijoiden kertomukset Livian osuudesta vaihtelevat kuitenkin suuresti. Tacitus ja toisinaan myös Cassius Dio esittävät Livian vallantavoittelijana ja myrkyttäjänä. Suetonius ja Velleius Paterculus puolestaan kertovat hänestä yksinomaan positiivisessa sävyssä. Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää ketkä kirjailijoista ovat hänen suhteensa luotettavimpia, ja minkälainen Livian todellinen luonne todennäköisimmin oli. Pitäydyin tutkimuksessani pääasiassa antiikin auktoreiden teksteissä, sillä kattavaa tutkimuskirjallisuutta ei aiheesta ollut saatavissa. Livia oli tärkeä henkilö niin Augustuksen, kuin Tiberiuksenkin hallituskaudella, ja häntä kunnioitettiin suuresti eri puolilla valtakuntaa. Tacitus osoittautui kirjailijoista kaikkein negatiivisimmaksi Liviaa kohtaan. Hänen kirjoituksensa sävyyn vaikutti hänen inhonsa Tiberiusta kohtaan, ja hän näyttää pitävän Liviaa vastuussa siitä, että Tiberiuksesta tuli hallitsija. Tacitus esittää Livian myrkyttäjänä, mutta suuri osa hänen syytöksistään voidaan asettaa poliittisen propagandan tulokseksi. Suetoniuksella ja Velleius Paterculuksella syytöksiä Liviaa kohtaan ei juuri esiinny; ainoastaan Agrippa Postumuksen, Augustuksen lapsenlapsen murhan yhteydessä varmuutta ei antiikin auktoreilta löydy. Epäilykset kohdistuivat myös Liviaan, ja ehkä juuri tuon innoittamana myös muita lähipiirissä tapahtuneita kuolemantapauksia alettiin pohtia uudelleen, ja esittää Livian olleen syyllinen myös niihin.