Turun Akatemian väitöskirjojen latinan- ja kreikankielisestä urheiluterminologiasta 1697-1813 - Tahvanainen, Juha (1997)
Esittelen kolme Turun Akatemiassa ilmestynyttä urheiluaiheista väitöskirjaa, joista olen poiminut latinalaisen ja kreikkalaisen urheilu-terminologian ja esitellyt ne taulukoiden muodossa: I urheilusta käytetyt nimitykset, II-III urheilulajeista käytetyt nimitykset, IV-V urheilijoiden nimitykset; VI urheilusuoritukset, VII urheiluvälineet ja suorituspaikat. Edelleen tarkastelen termien merkitystä ja kääntämistä, joka ei aina ole ongelmatonta; esim. 'hiihto' (s. 46), josta käytetään mm. termejä cursus/ludus/ usus xylosolearum sekä super nives currendi methodus. Työn lopussa on ko. väitöskirjoista koottu latinalais-suomalainen ja suomalais-latinalainen urheilusanasto, sekä erillinen kreikankielisten termien luettelo.