Draamakokemusten äärellä : prosessidraaman oppimispotentiaali opettajaksi opiskelevien kokemusten valossa - Laakso, Erkki (2004)
Draamatyöskentely tekee mahdolliseksi laaja-alaisten oppimisen tasojen saavuttamisen. Tällöin oppiminen nähdään merkitysten laadullisena muutoksena tai todellisuuden parempaan ymmärtämiseen tähtäävänä toimintana. Draamatyöskentely johtaa käsitellyn aiheen laajempaan ja syvällisempään ymmärtämiseen. Se voi tarjota herätteen henkilökohtaiseen muutokseen, kuvailee Erkki Laakso. Erkki Laakso selvitti väitöstutkimuksessaan, millaisia oppimismahdollisuuksia draamatyöskentelyyn sisältyy, kun kohderyhmänä ovat opettajaksi opiskelevat nuoret. Tätä varten toteutettiin viisi draamajaksoa, joiden aihepiirit olivat yleisinhimillisiä: päämäärä, konsensus, ulkopuolisuus (kaksi jaksoa) ja koulukiusaaminen. Opetusmenetelmänä käytettiin pedagogisen draaman viime aikoina yleistynyttä muotoa, prosessidraamaa, jota pidetään teatteritaiteen yhtenä lajityyppinä. Tämän improvisointiin perustuvan kasvatuksellisen prosessin yhteydessä opitaan käsiteltävän aiheen lisäksi teatteritaiteen perusasioita. Kouluttajana toimi tutkimuksen tekijä. Laakson tutkimuskohteena olivat opiskelijoiden draamakokemukset. Hän etsi vastausta siihen, millaisesta oppimisesta on aiheiden osalta kysymys ja millä muilla alueilla oppimista voidaan katsoa tapahtuneen. Kokemusten vangitsemiseksi opiskelijat kirjoittivat päiväkirjan jokaisen draamajakson lopuksi ja niiden pohjalta suoritettiin oppimiskokemusten analyysi. Kaikki jaksot videoitiin.