Epävarmuus, muutos ja ammatilliset jännitteet : suomalainen sosiaalityö 1990-luvulla sosiaalityöntekijöiden tulkinnoissa - Piiroinen, Hannu (2005)
Hannu Piiroinen tarkasteli väitöskirjatyössään kahdessa suomalaisessa sosiaalialan ammattilehdessä (Sosiaaliturva ja Sosiaalityöntekijä) vuosina 1990 – 1997 julkaistujen sosiaalityöntekijöiden kirjoitusten kautta rakentuvaa kuvaa suomalaisesta sosiaalityöstä. Hän kiinnitti huomiota niihin tulkintatapoihin, joilla sosiaalityöntekijät tekevät ymmärrettäväksi sosiaalityöhön liittyviä epävarmuustekijöitä ja ammatillisia jännitteitä 1990-luvun Suomessa. Piiroinen osoittaa, että sosiaalityöntekijät tulkitsevat 1990-luvun laman ja yhteiskunnallis-kulttuurisen rakennemuutoksen saaneen aikaan epävarmuutta ja ammatillisia jännitteitä sosiaalityössä. Sosiaalityön epävarmuus liittyy laman mukanaan tuomaan rahan puutteeseen ja resurssivajeisiin, kasvaviin työkiireisiin ja työpaineisiin sekä päätöksentekijöiden ja sosiaalityöntekijöiden välisiin erimielisyyksiin sosiaalityöstä, sen paikasta ja merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa.