Päiväkotilasten lukuleikit : lukutaidon ja lukemistietoisuuden kehittyminen interventiotutkimuksessa - Karvonen, Pirkko (2005)
Pirkko Karvosen väitöstutkimus osoittaa, että 4-6 -vuotiaat lapset voivat oppia lukemaan jo päiväkodissa. Karvosen mukaan lapset ovat kiinnostuneita lukemisesta ja pitävät lukuleikeistä. Lapset liittävät lukemisen merkityksen oppimiseen ja tietämiseen, mikä osoittaa heidän ymmärtävän lukemisen merkityksen oppimisen avaintaitona. Karvonen kehitti tutkimuksessaan lukuleikkiohjelman ja tutki ohjelman vaikuttavuutta lasten lukutaidon ja lukemistietoisuuden kehittymiseen.-Yksi lapsista määritteli lukemisen ”oppimistiikaksi”. Lapset pitävät lukemaan oppimista vaikeana taitona, mutta suhtautuvat omaan oppimiseensa luottavaisesti. Joka neljäs lapsi ensimmäisessä ja joka kolmas toisessa interventiossa osasi lukea vuoden kestävän intervention jälkeen. Kuusivuotiaista lapsista puolet pystyi lukemaan satukirjan tekstiä intervention lopussa, mikä on enemmän kuin viimeaikaiset suomalaiset esikoululaisista tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, Karvonen summaa.