Submaksimaalisten pp-ergometritestien luotettavuus - Takalo, Teemu (2001)
Teemu Takalo. Submaksimaalisten pp-ergometritestien luotettavuus. Valmennus- jatestausopin pro gradu -tutkielma. Liikuntabiologian laitos. Jyväskylän yliopisto.Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kahden uuden submaksimaalisenpolkupyöräergometritestin (FitWare) sekä WHO: n testin luotettavuus vertaamallasubmaksimaalisilla testeillä ennustettuja maksimihapenkulutuksen arvoja mitattuihinarvoihin. FitWaren testimalleissa kuormaportaiden kestot olivat kaksi minuuttia jaminuutti. Testissä koehenkilö polki kahden minuutin tai minuutin kuormia peräkkäin niinmonta, että hänen sykkeensä saavutti tavoitetason (n. 80 % maksimista). Kahden minuutinmallissa kuormien nostot olivat 25-30 W ja minuutin mallissa 10-20 W. Tutkimuksessamiehet suorittivat kahden minuutin ja naiset minuutin testimallin.Tutkimukseen osallistui 26 miestä ja 17 naista (yhteensä n=43). Miesten keskimääräinenikä oli 34 ± 10 vuotta ja naisten 26 ± 6 vuotta. Koehenkilöt olivat terveitä ja hyvä- tainormaalikuntoisia. He suorittivat lyhyen ajan sisällä suoran maksimitestin, WHO: n testinsekä jomman kumman FitWaren testimalleista. Suora maksimitesti tehtiin jatkamallaminuutin tai kahden minuutin malli uupumukseen asti. Testin aikana koehenkilöitämitattiin sykettäja suoran maksimitestin aikana hengityskaasumuuttujia (Sensor Medics®'n Vmax 229). Submaksimaalisilla testeillä ennustettuja maksimihapenkulutuksen arvojasekä maksimipolkemistehoja verrattiin suoralla maksimitestillä mitattuihin arvoihin.Tilastomenetelmät sisälsivät korrelaatiokertoimet, parittaiset t-testit sekä Passing-Bablokinregressioanalyysin.Miehillä FitWaren kahden minuutin testimallilla ennustetunja mitatun V02maks: n välinenkeskimääräinen ero oli ·pieni, 1,1 ml/kg/min (2,5 ± 7,5 %). Myös testien välinenkorrelaatiokerroin oli korkea, 0.916 (p<0.001). Myös WHO: n testillä ennustetun jamitatun V02maks: n välinen keskimääräinen ero oli pieni, 2,4 ml/kg/min (5,2 ± 7,7 %)korrelaatiokertoimen ollessa 0.923 (p<0.001). Sekä FitWaren että WHO: n testilläennustetut V02maks arvot olivat mitattuja arvoja matalammat.Naisilla FitWaren minuutin testimallilla ennustetun ja mitatun V02maks: n välinenkeskimääräinen ero oli suuri, 5,4 ml/kg/min (11,7 ± 6,8 %) korrelaatiokertoimen ollessa0.793 (p<0.001). WHO: n testi osoittautui naisilla FitWaren testiä luotettavammaksi, silläWHO: n testillä ennustetun ja mitatun V02maks: n välinen korrelaatiokerroin oli 0.887(p<0.001) ja keskimääräinen ero vain 1,0 ml/kg/min (2,4 ± 5,3 %). Ennustetut arvot olivatmitattuja arvoja korkeammat sekä FitWaren että WHO: n testin kohdalla.Tulosten perusteella FitWaren kahden minuutin testimallia ja WHO: n testiä voidaanmiesten ~ohdalla pitää luotettavina submaksimaalisina testimenetelminä terveillä ja hyvätainormaalikuntoisilla 21-51 -vuotiailla henkilöillä. Naisilla FitWaren minuutin testimalliei ole luotettava testimenetelmä maksimaalisen hapenottokyvyn ennustamiseen. Sen sijaanWHO: n testiä voidaan pitää myös naisten kohdalla luotettavana testimenetelmänä terveillä20-39 -vuotiailla henkilöillä.