Tiedonlouhinta rakenteisista dokumenteista - Nurminen, Miika (2005)
Tutkielman kokonaistavoite on vastata tietotulvan tuomiin haasteisiin tiedonlouhinnan tekniikoita käyttäen. Yleisenä tutkimuskohteena on tiedonlouhinta rakenteisista dokumenteista. Täsmällisemmin määriteltynä tutkimusongelma käsittää samaa skeemaa noudattavien XML-dokumenttien klusteroinnin ja tiedonhaun. Lisäksi käsitellään erilaisten haku- ja klusterointitekniikoiden yhdistämisen tuomia mahdollisuuksia dokumenttikokoelmien hahmottamisessa. Teoreettisessa osuudessa käydään läpi erilaisia indeksirakenteita, samanlaisuusmittoja, klusterointialgoritmeja ja hakumenetelmiä. Empiirisessä osuudessa on kehitetty ExtMiner-sovellus, joka tukee hakua, klusterointia ja visualisointia erilaisille XML-dokumenttikokoelmille.