Agenttipohjaisten suunnittelumenetelmien vertailu - Penttilä, Markus (2004)
Agenttipohjainen ohjelmistotuotanto edustaa yhtä uusimmista paradigmoista ohjelmistotuotannon alueella. Agentilla tarkoitetaan ohjelmiston osaa, joka kykenee itsenäiseen ja älykkääseen toimintaan käyttäjänsä puolesta saavuttaakseen sille suunnitellut tavoitteet. Agenttipohjaisten järjestelmien suunnitteluun on kehitetty varsin kirjava joukko menetelmiä. Tutkielman päätavoitteena on kuvata, analysoida ja vertailla agenttipohjaisia menetelmiä sen selvittämiseksi, mitä yhtäläisyyksiä ja eroja niiden käsitteissä, malleissa ja prosesseissa. Tutkielma on otteeltaan käsitteellisteoreettinen ja aihetta lähestytään agentteja, agenttipohjaisia menetelmiä ja menetelmien vertailua käsittelevän kirjallisuuden pohjalta. Tutkielman keskeisinä tuloksina ovat 28 menetelmää kattava agenttipohjaisten menetelmien kartoitus, menetelmien vertailua varten muodostettu viitekehys sekä menetelmien vertailusta tehdyt johtopäätökset. Vertailuun on valittu neljä menetelmää: Gaia, Tropos, MaSE ja MESSAGE. Menetelmiä vertaillaan käsitteiden, mallien, prosessien ja menetelmien tarjoaman käytännön tuen osalta. Käsitteiden osalta menetelmät ovat melko samankaltaisia. Sen sijaan menetelmien mallien käsitteelliset sisällöt eroavat toisistaan varsin paljon. Myös notaatioiltaan menetelmät ovat hyvin erilaisia. Menetelmät kattavat ohjelmistotuotannon vaiheista selkeästi analyysin ja suunnittelun, ja lisäksi Tropos kattaa myös vaatimusmäärittelyn ja toteutuksen. Menetelmät eivät eksplisiittisesti tue projektin johtamista. Kaikki vertailun menetelmät ovat lähtökohtaisesti tarkoitettu uusien järjestelmien suunnitteluun. Tropos pohjautuu BDI-arkkitehtuurin käsitteille, mutta muut menetelmät eivät pohjaudu mihinkään tiettyyn arkkitehtuuriin.