Hygienian valo : Max Oker-Blomin valistuskirjallisuus 1900-luvun alussa - Kokkinen, Susanna (2006)
Tutkielmassa tarkastellaan hygienian professori Max Oker-Blomin 1900-luvun alkuun ajoittuneen hygieniavalistuskirjallisuuden kautta Oker-Blomin hygieniaa koskevaa argumentaatiota, hygieenistä vallankäyttöä ja asemaa hygienialiikkeen piirissä. Samalla tutkielmassa erotellaan Oker-Blomin käsityksiä miesten, naisten, lasten ja nuorten eriävistä asemista hygieenisessä piirissä, kansalaisten ja yhteiskunnan henkisestä ja fyysisestä terveydestä ja siveellisyyttä uhkaavista vaaratekijöistä, kuten heikkohermoisuudesta, alkoholista ja ihmisen sukuvietistä, sekä näiden yhteiskunnallisista merkityksistä. Oker-Blomin kohdeyleisön hahmottamisella on tärkeä osa tutkielmassa, sillä tätä kautta hahmottuu myös Oker-Blomin käsitykset eri yhteiskuntaluokkien eroista ja nk. yhteiskuntaruumiin rakenteesta, jossa ylemmille kansanosille oli varattu keskeinen ja ohjaava rooli sairaalloiseksi määriteltyihin alempiin luokkiin nähden. Oker-Blomin lääketieteen etiikkaa hahmottelevat kirjoitukset ovat myös oleellinen osa laajaa tuotantoa ja niiden kautta määrittyy ensinnäkin Oker-Blomin kuva ihanteellisesta, potilaan terveyden ja hyvinvoinnin jopa oman perheensä edelle asettavasta lääkäristä.