”Enemmän kuin koruja” : ajallisuus ja kokemuksellisuus Kalevala Korun tuotekuvauksissa - Harju, Siiri (2025)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten tarinan piirteistä ajallisuus ja kokemuksellisuus näyttäytyvät Kalevala Korun tuotteiden verkkomyyntisivujen pienissä tarinoissa sekä millaisia muita diskursiivisia keinoja tuotteistamisessa on käytetty. Molemmat tarinalliset keinot käyvät teksteistä eri tavoin ilmi, ajallisuus esimerkiksi suorilla aikaviittauksilla ja luomalla menneisyys-nykyhetki-tulevaisuus-jaottelua. Kokemuksellisuuden tarkastelussa keskityn siihen, millaista kokemusta lukijassa ja mahdollisessa kuluttajassa pyritään luomaan tarinatekstin avulla. Tutkimuksessani hyödynnän narratiivista sekä kielellisen tuotteistamisen teoriataustaa. Tutkimani pikkutarinat ovat Kalevala Korun verkkosivuilla korujen tuotesivuilla, eli niillä voi tulkita olevan funktiona tuoda lisäarvoa tuotteelle. Kielellinen tuotteistaminen ja tarinatalous liittyvät relevantilla tavalla toisiinsa, kun nykypäivänä tarinoita hyödynnetään kaupallisessa kontekstissa laajasti. Tarinatalous on mielenkiintoinen ja relevantti tutkimuksen kohde, sillä se liittyy kuluttamiseen ja keinoihin, joilla kuluttajiin pyritään vaikuttamaan. Tutkielmani aineisto koostuu neljän eri korun verkkosivuilla olevista tarinoista sekä yhden korun kohdalla myös tuotekuvaus ja ominaisuudet -tekstistä. Tarkastelemani korut ovat Taikalintu-amulettiriipus, Kuutar-korvakorut, Käärmesormus sekä Louhetar-korvakorut. Taikalintu-riipuksen kohdalla olen tutkinut myös tuotekuvausta, sillä se tarinallisti Taikalintu-korua yksilöivästi erottaen sen yrityksen muista amulettikoruista. Valitsin korut niiden nimien ja tarinoiden perusteella. Tutkielman tuloksista käy ilmi, että ajallisia viittauksia tehdään muinaiseen aikaan ja uskomuksiin, joita koruissa herätetään nykypäivänä henkiin. Tarinat tiivistävät mennyttä vuorovaikutusta ja viittaavat myös tulevaisuuteen. Kokemuksellisuutta luotiin tarinoiden henkilöiden kokemusten kautta sekä tyylivalinnoilla. Tuotteistamisen keskiössä on Kalevala Korun pyrkimys luoda koruistaan ”enemmän kuin koruja”, joten diskursiivisesti koruihin liitetään tarinoita sekä hyvän tekemisen ja kotimaisen käsityön kuvauksia. Tarinoiden tutkimus on mielenkiintoinen ja moninainen kenttä, jossa riittää tutkittavaa eri aloilla ja erilaisista näkökulmista lähtien tehtynä.