Historiallinen hirsitalo Heinolassa : rakennushistoriaselvitys ja kunnostustyön dokumentointi - Helin, Rosa-Maria (2025)
Tässä maisterintutkielmassa on perehdytty yksityisomisteisen historiallisen hirsitalon omistushistoriaan. Talo on peräisin luultavasti 1800-luvun puolivälistä, ja tutkimus tarjoaa tietoa sen vaiheista ja omistajista. Talo on ollut lähes koko historiansa ajan yksityisomistuksessa, joten historiatutkimuksessa on hyödynnetty laajasti sukututkimuksen lähteitä, kuten henkikirjoja, perunkirjoja, kirkonkirjoja ja vakuutusasiakirjoja, sekä paikallista lehtiaineistoa ja haastatteluja. Ne täydentävät rakennuksen historian eri vaiheita ja sen merkitystä. Hirsitalo sai uuden omistajan vuonna 2021. Rakennus pelastettiin purkutuomiolta perusteellisella kunnostuksella, jossa jäljelle jäi käytännössä vain kivijalka, hirsirunko ja välikatto. Kunnostus oli mittava, ja se toteutettiin perinteisiä materiaaleja ja työmenetelmiä hyödyntäen. Tutkielmassa seurataan hirsitalon kunnostustyötä sen valmistumiseen asti. Kunnostusprosessin dokumentaatio havainnollistaa perinteisen rakennusperinnön säilyttämistä nykypäivän vaatimusten kontekstissa. Tutkielma kokoaa monipuolisen lähdeaineiston ja visuaalisen dokumentaation, jotka avaavat tutkittavan hirsitalon historian, rakennusvaiheet ja suojelun merkityksen. Tutkimuksen yhteydessä on lisäksi toteutettu rakennusinventointi ja maalipintojen analyysi. Nämä syventävät ymmärrystä talon alkuperäisistä rakenteista ja tarjoavat arvokasta tietoa tulevia kunnostustöitä varten. Suomen rakennuskannasta alle 10 % on rakennettu ennen sotia. Rakennus on osa Heinolan kaupunkikuvaa ja määritelty historiallisesti arvokkaaksi. Se on lisäksi rakennushistoriallisesti merkittävä ja suojeltu kaavamerkinnällä Sr-5.