Orjista sotilaiksi : tummaihoiset sotilaat Yhdysvaltojen sisällissodan lehdistössä - Honkasalo, Otto (2025)
Yhdysvaltojen sisällissota käytiin vuosina 1861–1865 sen eteläisten ja pohjoisten osavaltioiden välillä. Siinä osa eteläisistä osavaltioista yritti irtaantua Liittovaltiosta suojellakseen etelässä tärkeää orjuuden instituutiota. Pohjoisen armeijassa palveli sodan aikana noin 179 000 tummaihoista sotilasta. Suurin osa heistä oli etelästä kotoisin olevia entisiä orjia. Tummaihoisten sotilaspalvelus ei Yhdysvalloissa ollut itsestäänselvyys aikana, jolloin heitä pidettiin vielä laajasti valkoihoisia ihmisiä alempiarvoisina. Pohjoisessa moni valkoinen suhtautui heidän kykyihinsä varautuneesti ja epäillen. Etelässä tummaihoisten sotilaiden koettiin uhkaavan valkoisen ylivallan ympärille rakennettua yhteiskuntaa. Tummaihoisten sotilaiden värväämisen ympärillä käytiinkin kiivasta poliittista keskustelua ja taisteluissa he kohtasivat valkoisten sotilaiden rotuvihan. Maisterintutkielmassani tutkin miten tummaihoisista sotilaista kirjoitettiin kahdessa hyvin erilaisessa sanomalehdessä. Vertailen pohjoisessa julkaistua orjuuden vastaista New York Daily Tribune -lehteä etelässä ilmestyneeseen The Daily Dispatch -sanomalehteen. Vaikka ne eivät edustaneet koko pohjoista tai etelää paljastuu niistä kiinnostavia ja relevantteja näkökulmia tummaihoisiin sotilaisiin. Niiden suhtautuminen tummaihoisiin sotilaisiin erosi toisistaan. Tribune oli näiden suuri tukija ja puolusti tummaihoisia sotilaita niin pohjoisen epäluuloja kuin etelän vihaa vastaan. Dispatch puolestaan ei pitänyt tummaihoisia sotilaita oikeina sotilaina ja suhtautui näihin vihamielisesti. Käsittelen lehtiä diskurssianalyysin avulla ja pyrin tätä kautta analysoimaan millaisen kuvan tummaihoisista sotilaista lehdet loivat lukijoilleen. Tämä auttaa ymmärtämään miten tummaihoiset sotilaat koettiin etelässä ja pohjoisessa. Tutkimuksessa esitän, että lehdet liittivät tummaihoisiin sotilaisiin erilaisia merkityksiä ideologisten lähtökohtiensa mukaisesti. Tribune käytti tummaihoisia sotilaita vahvistamaan sen orjuuden vastaisia diskursseja ja Dispatch esitti tummaihoisten sotilaiden diskurssit niin, että ne tukivat valkoista ylivaltaa.