"Jos sä puhut vanhemman ikäluokan kanssa niin nehän ei ymmärrä niitä sanoja" : TikTok-kielen yhteys nuorten kielelliseen toimintaan - Salo, Suvi-Tuulia (2025)
Tutkielmassa tarkastellaan TikTok-kielen yhteyttä nuorten kielelliseen toimintaan. Sosiaalisen kategorisoinnin prosessi on merkittävässä asemassa, kun nuoret luokittelevat ryhmiä kielenkäyttöön liittyvien käsitystensä perusteella. Nuorten käsityksiin ovat lisäksi yhteydessä kielen tilanteisuus ja funktionaalisuus, jotka luovat merkityksiä kielimuotojen tulkinnalle. Kielellinen toiminta -käsite viittaa tässä tutkimuksessa kielellisiin prosesseihin, jotka ohjaavat nuorten käsitysten muodostumista. Tutkimus sijoittuu sosiolingvistiikan kentälle. Sosiolingvistiikan keskiössä on kielen muotoutuminen sosiaalisten yhteisöiden ja tilanteiden vuorovaikutuksessa (Wardhaugh & Fuller, 2021). Tutkimusmetodina käytetään puolistrukturoituja teemahaastatteluita, ja aineistoa analysoidaan temaattisen aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Millainen yhteys TikTok-kielellä on sosiaalisten kategorioiden muodostumiseen? 2. Miten tilanteisuus on yhteydessä nuorten käsityksiin kielenkäytöstä? 3. Millaisia funktioita nuorten käyttämillä kielen muodoilla on nuorten käsitysten mukaan?