Suomenkieliset henkilönnimet ja nimenantoperusteet Kanadassa - Vaahtera, Nea (2025)
Kanadassa asuu arviolta 130 000 suomalaista syntyperää olevaa henkilöä, ja suomenkieliset nimet ovat laajalti käytössä Kanadan suomalaisyhteisöissä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan suomenkielisiä henkilönnimiä ja nimenantoperusteita Kanadassa. Tutkimus keskittyy lisäksi nimenmuutoksiin, nimien merkityksellisyyteen ja funktioihin. Aineistoa tarkastellaan seuraavien tutkimuskysymysten avulla: 1) Millaisia suomenkielisiä henkilönnimiä esiintyy Kanadassa? 2) Millaisin nimenantoperustein suomenkielisiä nimiä on annettu? 3) Millaisia merkityksiä ja funktioita nimiin liitetään? Aineisto tutkimukseen on kerätty REDCap-ohjelmalla laaditulla verkkokyselylomakkeella, joka on jaettu Kanadassa asuville suomalaisille Facebook-ryhmien ja viikoittain ilmestyvän sanomalehden, Kanadan Sanomien, välityksellä. Aineiston koko on 66 kyselyvastausta. Aineisto koostuu vastaajien ja heidän lastensa etu-, suku- ja lempinimistä (yht. 431 nimiesiintymää) sekä vastauksista avoimiin kysymyksiin ja monivalintakysymyksiin. Tutkimus sijoittuu antroponomastiikan ja sosio-onomastiikan tutkimuskentille. Aineistoa analysoidaan aineistolähtöisen laadullisen sisällönanalyysin sekä määrällisen analyysin avulla. Laadullinen sisällönanalyysi kohdistuu kyselyn avoimiin vastauksiin. Nimiä, niiden piirteitä sekä alkuperää analysoidaan nimistöntutkimuksen teorian avulla. Määrällisesti tutkimuksessa kuvaillaan vastaajien taustatietoja, nimenantoperusteita, nimien kielellistä taustaa sekä nimien koettua tärkeyttä, ja sisällönanalyysin teemoja havainnollistetaan määrällisesti kvantifioinnin avulla. Aineistossa esiintyy runsaasti suomenkielisiä etu-, suku- ja lempinimiä. Lasten etu- ja sukunimistä löytyy useita englanninkielisiä nimiä, monikielisiä nimiyhdistelmiä ja useissa kielissä toimivia nimiä. Nimenmuutoksia esiintyy vastaajien sukunimien kohdalla, ja niille merkittävimpinä syinä on naimisiinmeno ja nimien kirjoitusasun aiheuttamat muutokset. Tärkeimpiä nimenantoperusteita ovat nimien suomalaisuus ja nimien löytyminen suvusta, ja lasten kohdalla lisäksi nimen helppokäyttöisyys ja toimivuus useilla kielillä. Tutkimukseni osoittaa, että suomenkielisillä nimillä on erityinen merkitys Kanadassa asuville suomalaisille ja suomalaistaustaisille henkilöille. Vastauksissa korostetaan suomalaisten juurten ja perimän merkitystä sekä nimien yhteyttä identiteettiin, suomalaisuuteen ja suomalaiseksi tunnistettavuuteen. Monelle suomenkielisten nimien käyttö merkitsee kielen ja kulttuurin ylläpitämistä. Suomenkielisten nimien sosiaalinen ja yhteisöllinen funktio näyttäytyvät aineistossa erityisen tärkeinä.