ADHD-taustaisten luokanopettajien positiivisia kokemuksia impulsiivisuudestaan opettajan työssä - Vasankari, Essi; Rantanen, Sanni (2025)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on ymmärtää, millaisia merkityksiä ADHDtaustaiset luokanopettajat liittävät kokemuksiinsa impulsiivisuudestaan opettajan työssä. Impulsiivisuus mielletään yleisesti ADHD:n oireiden ilmentymäksi, jota pidetään usein kielteisenä ja hillitsemistä vaativana piirteenä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, miten impulsiivisuus voi näyttäytyä myönteisesti opettajien kokemuksissa. Tutkimus keskittyy yksilöllisiin, elettyihin kokemuksiin ja siihen, miten opettajat itse kokevat impulsiivisuuden osana ammatillista toimintaansa. Tutkimusaineisto koostuu yhdestätoista (n=11) ADHD-diagnoosin saaneen luokanopettajan vastauksesta, jotka kerättiin sähköisen Webropol kyselylomakkeen avulla. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, fenomenologishermeneuttista lähestymistapaa hyödyntäen. Aineiston analyysissä hyödynnettiin IPA-analyysimenetelmää (Interpretative Phenomenological Analysis), jonka avulla vastaajien omakohtaisia kokemuksia ja niihin liittämiä merkityksiä analysoitiin. Tutkimuksessa ilmeni, että impulsiivisuus sai opettajien kokemuksissa moninaisia, pääosin myönteisiä merkityksiä. Impulsiivisuuden koettiin näyttäytyvän opettajien pedagogisissa ratkaisuissa, tunneilmaisuissa ja tilannesidonnaisena toimijuutena. Vaikka osa opettajista ei suoraan yhdistänyt kuvailemiaan myönteisiä kokemuksia ADHD-diagnoosiin tai impulsiivisuuteen, useimmat kokivat ne merkityksellisinä ammatillisuudessaan. Tutkimustulokset haastavat vallitsevia käsityksiä ADHD-piirteistä ja avaa uusia näkökulmia impulsiivisuuden ymmärtämisenä myös voimavarana ja ammatillisena vahvuutena opettajan työssä.