Perheen sosioekonomisen aseman yhteys lasten ja nuorten kokemiin liikunnan esteisiin - Tuominen, Mari (2025)
Suomessa kolmannes lapsista ja nuorista täyttää 60 minuutin päivittäisen liikkumisen suosituksen. Liikunta-aktiivisuuteen lapsuudessa ja nuoruudessa vaikuttavat lapsen ikä, sukupuoli ja sosioekonominen asema. Alhaiseen sosioekonomiseen asemaan kuuluvat lapset ja nuoret liikkuivat vuonna 2024 Suomessa vähemmän kuin korkeaan sosioekonomiseen asemaan kuuluvat lapset ja nuoret. Sosioekonomisten ryhmien väliset erot havaittiin sekä tytöillä että pojilla alakoulussa ja yläkoulussa. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, onko perheen sosioekonominen asema yhteydessä lasten ja nuorten kokemiin liikunnan esteisiin. Tavoitteena oli myös selvittää, miten sosioekonominen asema on yhteydessä liikunnan esteiden kokemiseen luokka-asteen, fyysinen aktiivisuuden ja sukupuolen mukaan.