Wind damage risk across regions in Finland and its effects on biodiversity and economic indicators - Vaherto, Vilma (2025)
Tuulen aiheuttamat vahingot ovat yksi suurimmista metsävahinkojen aiheuttajista. Ilmastonmuutoksen takia luonnonhäiriöt ovat voimistumassa eri puolilla maailmaa, mikä voi johtaa metsien tuottavuuden laskuun sekä puiden kuolleisuuden lisääntymiseen. Boreaaliset metsät eivät kohtaa vain planeetan suurimpia lämpötilanousuja, vaan myös kasvavaa metsätuotteiden kysyntää. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli löytää mahdollisille tuulen vahingoille alttiit alueet Suomessa ja vertailla eri metsänhoitomenetelmien sekä ilmastonmuutoksen vaikutusta alueellisiin eroihin. Lisäksi kahta monimuotoisuuden indikaattoria, sekä kahta metsätalouden indikaattoria analysoitiin yhteydessä metsänhoitomenetelmiin ja tuulen aiheuttamaan riskiin. Suomen hallinnollisia alueita käytettiin alueellisessa tarkastelussa. Analyysit suoritettiin R-ohjelmistolla paikkatietoja hyödyntäen. Tulokset osoittavat, että suurin tuulen tuottama uhka sijoittuu Etelä-Suomeen metsänhoitomenetelmästä riippumatta. Ilmastoskenaarioiden vaikutus näkyy koko Suomen alueella kohonneena tuulen riskinä. Myös indikaattorit osoittivat alueellisia eroja sekä indikaattoriarvon vaihtelua metsänhoitomenetelmien välillä. Indikaattorista riippuen, ilmastoskenaariot joko kasvattivat tai pienensivät indikaattoreiden arvoja. Etelä-Suomessa on huomattavasti suurempi puuston kasvu johtuen paremmista kasvuolosuhteista, minkä vuoksi tuulen aiheuttamat riskialueet oletettavasti keskittyvät Etelä-Suomeen. Käytännön erot eri metsänhoitojärjestelmissä korostavat sitä, kuinka metsätalous muokkaa monimuotoisuutta sekä puuntuotantoa. Jatkotutkimusta tarvitaan selvittämään mitkä yksittäiset tekijät vaikuttavat eniten mahdollisiin tuulivahinkoihin erityisesti haavoittuvilla alueilla kuten Etelä-Suomessa. Lisäksi olisi hyödyllistä löytää metsänhoitomenetelmä, joka ottaa huomioon mahdolliset tuulivaurioiden aiheuttamat riskit, puuntuotannon tarpeet sekä monimuotoisuuden.