Urheiluseuran ja yrityksen sponsorisuhde: Vaikutukset osapuolten brändi-identiteetteihin - Pitkonen, Roni; Kjellberg, Viljami (2025)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tarkastella, miten sponsorisuhde vaikuttaa urheiluseuran ja sponsoriyrityksen brändi-identiteetteihin. Tutkimus keskittyy amerikkalaisen jalkapallon kontekstiin Suomessa, jossa urheiluseurat ovat usein taloudellisesti riippuvaisia sponsoroinnista ja yritykset puolestaan hakevat näkyvyyttä ja arvoihin perustuvaa brändin vahvistusta. Teoreettinen viitekehys rakentuu Urden (2013) brändi-identiteettimatriisin (CBIM) ympärille. CBIM:n hyödyntäminen tarjoaa kokonaisvaltaisen näkemyksen brändi-identiteetin ulkoisista ja sisäisistä elementeistä. Tästä muodostuivat tutkimuksen teemat: suhteet, persoonallisuus, kulttuuri ja ilmaisu, joiden avulla tarkastellaan sponsorisuhteen vaikutuksia molempien osapuolten brändiin.