DIE Wand malen/ anmalen/ bemalen/ streichen/ anstreichen : eine Korpusanalyse - Sippola, Aapo (2025)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten tutkittavia verbejä malen, anmalen, bemalen, streichen ja anstreichen käytetään rakentamisen ja remontoinnin kontekstissa, kun halutaan ilmaista seinän maalaamista. Tutkimuksessa analysoitiin sanakirjatietoja, jotka ovat kielenoppijalle ensisijainen lähde, kun oikeaa verbiä etsitään. Korpusaineiston tarkoitus oli edustaa kielitodellisuutta, johon sanakirjatietoja rinnastettiin. Sanakirjatietojen pohjalta kaikkia tutkittuja verbejä voi käyttää kyseisessä kontekstissa. Jokaisesta verbistä löytyi merkitysvariantti, joka edusti haettua merkitystä ja käyttötapaa. Sanakirjoista saatujen tietojen mukaan kuitenkin streichen ja anstreichen verbit loivat vahvemman mielikuvan kontekstiin sopivuudestaan kuin muut verbit ja osoittautuivat varmimmiksi kandidaateiksi kyseiseen kontekstiin. Korpusaineistojen pohjalta mielikuva, joka sanakirjatietojen perusteella syntyi, vahvistui entisestään, sillä streichen ja anstreichen verbit edustivat parhaiten kontekstia haettujen semanttisten piirteiden ja tarkoitteiden valossa. Tutkimuskohteen tarkempaan rajaamiseen käytettiin binäärisiä semanttisia piirteitä sekä yhtä syntaktista piirrettä. Näille piirteille määritettiin plus ja miinus merkkinen arvo, jotka määräsivät kontekstiin kuuluvuuden. Tutkimuksessa käytetyt piirteet perustuivat siihen, kun seinän maalaaminen pilkottiin merkitykseen vaikuttaviin tekijöihin. Korpusaineistona käytettiin kirjoitetun kielen korpusta. Sanakirjojen tietojen mukaan malen ja anmalen verbiä käytetään tässä kontekstissa puhekielessä, joten puhutun kielen korpuksesta voisi saada hieman erilaisen tuloksen kyseisiin verbeihin liittyen.