Jokipohjan laadun vaikutus jokihelmisimpukan (Margaritifera margaritifera) poikasten selviytymiseen ja kasvuun - Pölönen, Henna (2025)
Jokihelmisimpukka (Margaritifera margaritifera) eli raakku on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi. Lajia uhkaa erityisesti sen elinalueiden heikkeneminen, kuten valuma-alueiden maankäytöstä johtuva kiintoaineksen kulkeutuminen jokiin. Tämä on erityisen vahingollista jokipohjaan kaivautuneille poikasille, jotka tarvitsevat hapekkaan pohjan selviytyäkseen. Jokihelmisimpukan elinalueita onkin nykyisin pyritty parantamaan erilaisten kunnostusten avulla. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kahden Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan raakkupuron jokipohjan soveltuvuutta jokihelmisimpukan poikasille ja kyseisillä puroilla tehtyjen kunnostusten vaikutusta jokipohjien happioloihin ja poikasten menestymiseen. Koeasetelmassa viljeltyjä jokihelmisimpukan poikasia asetettiin sekä muokatuille poikassoraikkoalueille että muokkaamattomille jokipohjille 1, 5 ja 10 cm syvyyksille poikaslevyillä 3 kk ajaksi. Alueilta arvioitiin myös jokipohjien happiolot redox-mittarilla sekä menetelmätutkimusmielessä myös naulatestillä, mikä osoittautui toimivaksi menetelmäksi redox-mittauksen rinnalla. Norssipurossa poikasten selviytyminen oli 1 ja 5 cm syvyydessä, ja kasvu 5 ja 10 cm syvyydessä, parempaa poikassoraikkoalueilla kuin kontrollialueilla. Haukiojassa poikasten selviytymisessä ei ollut eroa alueiden välillä, mutta kasvussa havaittiin ero 10 cm syvyydessä poikassoraikkoalueiden hyväksi. Norssipuron poikassoraikkoalueilla oli myös korkeammat redox-arvot 5 cm syvyydessä ja syvemmälle ulottuva ruoste nauloissa kuin kontrollialueilla, viitaten korkeampaan hapen määrään. Haukiojassa redox-arvoissa ei havaittu eroa poikassoraikko- ja kontrollialueiden välillä, mutta sielläkin ruoste ulottui nauloissa syvemmälle poikassoraikkoalueilla kuin kontrollialueilla. Tulosten perusteella jokipohjien happioloja sekä poikasten selviytymistä ja kasvua voidaan parantaa elinympäristökunnostusten, erityisesti poikasia varten kunnostettavien soraikkoalueiden, avulla. Tutkimuksessa huomattiin myös alkupituudeltaan suurempien poikasten selviytyneen elossa pienempiä poikasia paremmin, mikä tulee huomioida laitoskasvatus- ja istutustoiminnassa jatkossa.