L’usage des réseaux sociaux dans l’enseignement du français et de l’anglais : perspectives des enseignants - Joenväärä, Helmi (2025)
Tämän maisterintutkielman aiheena on suomalaisten ranskan ja englannin opettajien näkemykset sosiaalisen median roolista vieraiden kielten opetuksessa. Eri sosiaalisen median alustat, niiden käyttö sekä haittavaikutukset ovat olleet julkisessa keskustelussa jo hetken aikaa, ja koulumaailmassakin on ryhdytty toimiin esimerkiksi rajoittamalla kännyköiden käyttöä oppituntien aikana (Opetushallitus 30/4/2025). Siltikään esimerkiksi opetussuunnitelmat eivät anna opettajille selkeitä ohjeita tai työkaluja sosiaalisen median opetuskäytön suhteen, jolloin vastuu niiden käytöstä jää jokaisen opettajan omaan harkintaan. Tämän vuoksi kielten opettajien näkökulma aiheeseen on mielenkiintoinen ja tärkeä, sillä he, oppiaineensa pedagogiikan ammattilaisina, tekevät päätöksiä sosiaalisen median suhteen omasta näkökulmastaan ja oman harkintansa mukaan. Tutkielman tavoitteena oli selvittää millaisia näkökulmia suomalaisilla ranskan ja englannin opettajilla on sosiaalisen median käyttöön osana opetusta ja miten ne vaikuttavat heidän käytäntöihinsä. Aihetta ei ole juurikaan aikaisemmin tutkittu Suomen kontekstissa, joten tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa aiheeseen liittyviä teemoja ja tekijöitä. Tutkimuksen aineisto kerättiin kyselylomakkeella, johon vastasi 33 ranskan ja englannin opettajaa eri kouluasteilta. Vastaukset analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että opettajat käyttävät sosiaalista mediaa vähemmän opetuksessa kuin vapaa-ajalla. Opettajat mainitsivat useita hyötyjä ja haittoja sosiaalisen median opetuskäyttöön liittyen ja nämä vastaukset heijastivat heidän mainitsemiaan syitä käyttää tai olla käyttämättä sosiaalista mediaa opetuksessa eli opettajien kokemat hyödyt ja haitat vaikuttavat olevan yhteydessä heidän pedagogisiin päätöksiinsä. Toinen sosiaalisen median käyttöön vaikuttava tekijä näyttäisi olevan opetettava kieli, sillä sosiaalista mediaa vastaajat käyttävät ranskan opetuksessa enemmän kuin englannin opetuksessa ja etenkin kulttuuriteemojen välittäminen sosiaalisen median avulla korostuu ranskanopettajien vastauksissa. Opettajien ajatukset sosiaalisen median tulevaisuudesta kielten opetuksessa hajaantuivat laajalle, mikä vaikuttaisi heijastavan sosiaalisen median jatkuvien muutosten ja kehityksen arvaamattomuutta.