The use of humming : a narrative literature review on nasal humming in stress and anxiety alleviation - Korkalainen, Henna (2025)
Psykologinen stressi ja ahdistuneisuus ovat yleistyneet viime vuosikymmenen aikana ja koskettavat arviolta kolmasosaa väestöstä maailmanlaajuisesti. Liittyen vahvasti muiden sairauksien, kuten verenpainetaudin, immuunijärjestelmän häiriöiden, kakkostyypin diabeteksen ja masennuksen syntymekanismeihin krooninen stressi ja stressin aiheuttama ahdistuneisuus muodostavat suuren maailmanlaajuisen terveysuhkan. Oikeanlaiseen hoitoon pääsy on usein hidas prosessi, joten helposti saavutettaville matalan kynnyksen apukeinolle stressin ja ahdistuksen lievittämiseksi on tarvetta. Hengitys- ja joogaharjoitteita on tähän tarkoitukseen tutkittu jonkin verran, mutta nenän kautta tapahtuvan hyräilyn vaikutuksia ei ole käsitelty länsimaalaisessa tieteessä kovin kattavasti siitä huolimatta, että kyseessä on ihmiselle luontainen ja usein alitajuinenkin tapa toimia. Koska hyräilemisestä ei ole laajamittaista tutkimustietoa psykofysiologisessa hyvinvointikontekstissa, tämän kriittisen ja osin systemaattisia metodeja hyödyntävän narratiivisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli kartoittaa, mitä hyräilystä stressin ja ahdistuksen lievittämisessä tiedetään ja minkälaista tutkimustietoa aiheesta mahdollisesti puuttuu keräämällä ja analysoimalla kirjallisuutta useilta eri tieteenaloilta. Aineistonhaku suoritettiin useista eri tietokannoista käyttäen tutkimuskysymysten perusteella rakennettuja hakustrategioita. Tietokantahaut yhdessä manuaalisen haun kanssa tuottivat 1543 hakutulosta, joista sisäänotto- ja poissulkukriteeristön perusteella lopulliseksi aineistoksi valikoitui 22 julkaisua, joista iso osa koskee intialaisen joogaperinteen mukaista hengitysharjoitusta, Bhramari Pranayamaa (vapaasti suomennettuna ”kimalaisen hengitys”). Datakirjallisuus analysoitiin käyttäen induktiivista, temaattista analyysitapaa, jonka muodostamisessa hyödynnettiin Atlas.ti-ohjelmistoa. Tutkimuksen hypoteesi oli, että itse suoritetulla hyräilyllä on mahdollisesti subjektiivista, akuuttia stressiä tai ahdistusta lievittäviä ominaisuuksia. Tuloksista ilmeni, että hyräilyllä on muutamia fysiologisia ja neuraalisia stressiä ja ahdistusta lievittäviä mekanismeja, jotka mahdollisesti johtavat monenlaisiin fysiologisiin, psykologisiin sekä neuraalisiin vaikutuksiin. Löydöksiä tarkasteltiin ja käsiteltiin suhteessa muuhun ympäröivään tieteenalakohtaiseen tutkimustietoon nostaen samalla esiin ilmeinen systemaattisen tutkimuksen puute nasaalihyräilyn stressiä ahdistusta lievittävistä ominaisuuksista. Tulosten perusteella muodostettiin malli tietynlaiselle, stressiä ja ahdistusta mahdollisesti lievittävälle nasaalihyräilylle. Lopuksi esitettiin hypoteesi interventiosta akuutin ahdistuksen hallintaan ja useita ehdotuksia laajemmalle jatkotutkimukselle ja mahdollisille sovellutuksille.