Kliininen opetus fysioterapian perustutkintokoulutuksessa : kartoittava kirjallisuuskatsaus - Herttuainen, Elina; Ruuska, Eveliina (2025)
Kliinisellä opetuksella viitataan tässä kartoittavassa kirjallisuuskatsauksessa opetukseen, joka tapahtuu aidoissa työelämän oppimisympäristöissä. Kliinisen opetuksen kautta opiskelijat soveltavat omaksumaansa teoreettista tietoa käytäntöön fysioterapian autenttisissa työelämän ympäristöissä ja asiakaskohtaamisissa. Tämän kartoittavan kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli kartoittaa ja koota yhteen aiheesta tehtyä tutkimusta sekä lisätä ymmärrystä siitä, millaisena kliininen opetus tällä hetkellä ilmenee fysioterapian perustutkintokoulutuksen kontekstissa. Katsauksen avulla pyritään myös tunnistamaan, miten ja millaisin menetelmin fysioterapian kliinistä opetusta on tutkittu, ja minkälaisia tutkimus- ja kehittämistarpeita aiheen osalta voidaan tunnistaa. Tämä kartoittava kirjallisuuskatsaus on toteutettu noudattaen JBI:n metodologista ohjeistusta. Tutkimuskysymyksen muodostamisessa ja aineiston valinnassa on hyödynnetty PCC-asetelmaa (Population – Concept – Context). Mukaanotto- ja poissulkukriteerit määriteltiin etukäteen ohjaamaan systemaattista tiedonhakua. Katsaus keskittyy fysioterapian perustutkintokoulutukseen Suomessa ja kansainvälisesti, mukaan lukien tohtorintutkintoon johtava fysioterapeuttikoulutus (DPT) Yhdysvalloissa. Tiedonhaku suoritettiin Medline Ovid, ERIC, CINAHL ja Education database -tietokantoihin. Tähän kartoittavaan kirjallisuuskatsaukseen sisällytettiin 20 tutkimusta, jotka olivat relevantteja asetettujen tutkimuskysymysten näkökulmasta. Fysioterapian opetuksen tutkimus kliinisessä kontekstissa näyttäytyi menetelmällisesti monimuotoisena, erilaisten kyselyiden ja haastatteluiden ollessa yleisimmin käytettyjä aineiston muodostamisen menetelmiä. Fysioterapian kliininen opetus ilmeni tutkimuksissa ammatillisen kasvun ja osaamisen edistäjänä, sekä teorian ja käytännön yhdistäjänä. Kliinisessä kontekstissa tapahtuvassa fysioterapian opetuksessa korostuivat monimuotoiset oppimisympäristöt sekä kliinisen opetuksen toimintamallit, jotka nousivat esiin tutkimuksessa myös keskeisinä kehittämisen kohteina. Jatkossa tarvitaan lisää tutkimusta sekä akateemisessa että kliinisessä kontekstissa tapahtuvista oppimisprosesseista ja pedagogisista menetelmistä. Lisätutkimuksen tarpeissa korostuu erityisesti vaikuttavuusnäkökulma, mutta tietoa tarvitaan lisää myös eri osapuolten kliiniseen opetukseen liittyvistä kokemuksista ja käsityksistä. Kliininen opetus näyttäytyi keskeisenä opiskelijoiden ammatillisen kasvun sekä monipuolisen osaamisen tukemisessa fysioterapian perustutkintokoulutuksessa. Fysioterapian kliinistä opetusta on tutkittu monipuolisesti, mutta yhtenäisiä parhaiden käytänteiden malleja ei ole muodostunut. Kehittäminen edellyttää jatkossakin monimenetelmällistä tutkimusta, jossa huomioidaan opetuksen kontekstit, yhteydet ja kokemukselliset näkökulmat.